måndag 18 november 2013

Vykort från Paris



                                                                                                                 ©Johan Gunséus/Synk

Har du tips om någon bra restaurang undrade Johan i torsdags på väg till Paris. Jag återkommer svarade jag men skicka gärna ett vykort till bloggen. Här kommer ett smakprov med godbitar från helgens Paris Photo av umeås gourmand, fotograf Johan Gunséus.

Jag har det fint här i Paris, men nog är jag lite förvirrad också. Det här är mitt första besök på den stora fotmässan och redan vid ankomsten till Grand Palais borde jag ha förstått. 5-6 stora blänkande BMW parkerade vid entrén står där av en orsak.Paris Photo är big business. Inne den makalöst vackra jugendbyggnaden står gallerierna tätt tätt tätt och för den hugade spekulanten så gäller det att ha laddat plastkortet ordentligt. Vad sägs om en Diane Arbus för 220.000 €? Då framstår ett annat verk av Paolo Roversi som ett fynd för 7900€. I båda fallen pratar vi svartvitt, silvergelatin eller platina. Men här är det mycket gammalt välbekant som flirtar med besökaren även om det finns undantag. 
http://www.parisphoto.com/



                                                                                                                                                                  ©Johan Gunséus/Synk

Vilken tur att det finns mycket mer fotografi i Paris än bara inne på mässan. Stan bubblar faktiskt. Bilder hängs lite var som helst. Det är allt från restauranger butiker och dom små gallerierna upp till dom stora institutionerna som satsar på fotografi under dom här dagarna. Bibliothèque nationale de France har en stor utställning med Anders Petersen. Fantastisk.
http://www.bnf.fr

Svenska Institutet i Paris visar JH Engström och Christer Strömholms bilder av Paris. Hur värt som helst.
http://parissv.si.se/kalender/2-x-paris-jh-engstrom-och-chr-stromholm/

Sebastião Salgado på Maison européenne de la photographie har jag inte hunnit med ännu men ska försöka göra det under dagen. Igår var det 90 minuters kö för att komma in där…http://www.mep-fr.org
Print off-mässan som enligt hörsägen startade som en reaktion på Paris Photo är ett frosseri i fotoböcker. Utbudet är underbart spretigt och jag är fascinerad av engagemanget att få göra göra sin grej, att få göra sin egen bok!

http://www.offprintprojects.com/

Glad blev jag också av att slinka ner i lilla källaren på Café Telescope där det arrangeras en egen liten bokmässa. Jo det är en utbrytning från utbrytarna så att säga.
Gösta Flemming med Journal förlag huserade där för andra året i rad för att inte drunkna i offprint-mässan. Fotografin och förlagen tar sina egna vägar.

http://www.telescopecafe.com/

Nej nu ska jag ta och sörpla i mig det sista av det underbara kaffet på Telescope innan jag gör sista dagen i Paris, för den här gången.

Kram kompis!
/Johan


Länk till bildbyrån där Johans egna bilder finns Synk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar